Revalidatie

centrum

Over het project

Het revalidatiecentrum Medical Rehabilitation Organisation (MeRO) in Kathmandu is het hoofdproject van Care4Nepal. MeRO is opgericht in 2015 door Samrat Singh Basnet (initieel heette het centrum NHDEF wat primair was opgericht voor onderhoud van medische apparatuur). De aanleiding tot het opzetten van dit centrum was de zorgelijke situatie in Nepal na de desastreuze aardbeving in 2015, waarbij vele Nepalezen medische zorg nodig hadden terwijl ze dit niet konden betalen en bovendien geen onderdak meer hadden. Deze tragedie greep Samrat zo aan dat hij tientallen hulpbehoevende Nepalezen opving in zijn kantoor, en vanuit hier de gedachte kreeg MeRO op te richten. 

Het Nepalese gezondheidszorgsysteem is anders dan in Nederland, waarbij het eigen kapitaal vaker aangesproken moet worden om toegang tot zorg te krijgen. Voor Nepalezen kan dit betekenen dat ze hun bezittingen, bijvoorbeeld hun geitenen/of land (en hiermee bron van inkomsten), verkopen om een medische behandeling te kunnen krijgen.

Revalidatiecentrum MeRO vangt Nepalezen op welke zorg en onderdak nodig hebben, omdat ze een medischebehandeling nodig hebben. Het doel is om na de revalidatie weer terug te gaan naar hun thuissituatie (vaak in de bergen of op andere verderaf gelegen locaties). 
In het
revalidatiecentrum zijn 4 verpleegkundigen en 1 fysiotherapeut werkzaam. MeRO heeft 20 bedden, waarbij patienten samen met familie als hun mantelzorger worden opgenomen. Het centrum heeft een keuken, een moestuin en een wasmachine.

Stichting Care4Nepal zorgt ervoor dat de huur wordt betaald en medische hulp geboden kan worden aan de patiënten welke in MeRO verblijven. Hiernaast gaan wij namens de stichting samen met vrijwilligers geregeld naar Nepal om cursussen te geven in MeRO, hulp te bieden en medische hulpmiddelen mee te nemen vanuit Nederland.

In 2022 heeft Care4Nepal kunnen sponsoren dat MeRO gerenoveerd is en een waterfiltersysteem is aangelegd.