Huidtherapie
Over het project
Huidtherapie is een paramedisch beroep wat wereldwijd nog onbekend is. De studie tot Huidtherapeut wordt aangeboden in Nederland en Australië als een 4-jarige hbo-studie. Huid gerelateerde casuïstiek wordt bijvoorbeeld door verwante paramedische professionals uitgevoerd, zoals een verpleegkundige en/of fysiotherapeut. Daarnaast wordt het beroep steeds bekender en zijn Huidtherapeuten steeds vaker internationaal werkzaam.
In Nepal valt er veel werk te verrichten in de Huidtherapie. Huid gerelateerde casuïstiek in Nepal valt voornamelijk te categoriseren in (branden)wonden, littekens, oedeem, acne, pigmentatieproblematiek. Naast de Huidtherapeut in de rol van de behandelaar is er veel behoefte aan het verstrekken van advies over huidaandoeningen, huidverzorging en een preventieve benadering van het ontstaan van heftige huidaandoeningen.
Als stichting bieden wij huidzorg aan in de vorm van cursussen, behandelingen, screening en advies. De insteek is om lokaal zorgpersoneel handvaten te bieden om deze zorg aan te bieden. Zo wordt de focus gelegd op een lokale aanpak met preventieve zorg, het bieden van kennis en informatie.
De insteek van de hulp door Nederlandse vrijwilligers is om zorg te bieden zonder daardoor de lokale zorg over te nemen of vervangen. Een van onze doelstellingen is om zorg te verbeteren. Echter is het soms zo dat materialen niet lokaal beschikbaar zijn of dat externe materialen of werkwijzen als aanvulling kunnen dienen. In dit geval zal dit worden aangeboden en worden opgenomen in de lokale protocollen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan siliconensheets bij hevige brandwonden, of het behandelen van brandwonden met een dermaroller en/of microneedling.
In de Westerse wereld beschikken we over een breed scala aan medische materialen. Het vergt wat creativiteit en een open houding om met weinig middelen veel te bewerkstellingen, en dit lukt vaak beter dan men in de eerste instantie zou durven denken.
De vrijwilligers en studenten die naar Nepal afreizen om huidzorg te bieden, zijn vrijwilligers met de wens om vrijwilligerswerk te verrichten in bezit van het diploma hbo-huidtherapie. Ook worden er stageprogramma’s aangeboden voor studenten van de opleiding huidtherapie in Utrecht en/of Den Haag. Dit zijn de keuzestages (SOM), en/of de minor ‘International Health’. De duur van de stages variëren tussen de 1-5 maanden. Dit is een mooie kans om enerzijds dromen waar te maken voor Nederlandse Huidtherapeuten met de wens voor internationale werkzaamheden en anderzijds een mooie kans om kennis uit te wisselen. Voornamelijk door de complexiteit aan casuïstiek, profilering en het omgaan met de beperkte beschikbaarheid van medische hulpmiddelen.
Huidtherapie in Nepal
Het geven van cursussen aan zorgpersoneel
Het geven van trainingen in Nepal is een mooie manier om een grote impact te maken. De onderwerpen van de training van de huidtherapeuten zijn voornamelijk het behandelen van oedeem, (brand)wonden en (brand)wondlittekens.
Huidscreening en het geven van advies
Deze service biedt kennis aan over de symptomen en de ernst hiervan. Hierdoor kan bijvoorbeeld een pigmentvlek worden onderscheiden van een maligne manifestatie en dit bespaart Nepalezen kostbare ziekenhuiskosten. Het ‘niet-pluis gevoel’ van de Huidtherapeut, kan ervoor zorgen dat een persoon met een verdacht plekje wel bij een arts terecht komt.
De huidscreening vindt plaats in het revalidatiecentrum, externe locaties zoals in weeshuizen, scholen en georganiseerde projecten zoals gezondheidskampen.
Tijdens de screening wordt advies gegeven over huidverzorging. Veelvoorkomende vraagstukken zijn bijvoorbeeld de geaardheid van huidplekjes, een droge huid, acne, wonden en littekens.
Een preventieve benadering wordt toegepast door bijvoorbeeld verder in te gaan op hygiëne, maar ook de dagelijkse inname van vocht. Het verstrekken van de juiste adviezen kan ervoor zorgen dat huidproblemen worden voorkomen, niet verergeren of door kennis door de persoon zelf kan worden begrepen.
Behandeling van huidproblematiek
In het revalidatiecentrum worden behandelingen uitgevoerd door de huidtherapeut passend binnen het beroepsprofiel. Veelvoorkomende behandelingen zijn; oedeemtherapie, (brand)wondverzorging, (brand)wondenlittekens, acnetherapie, pigmentproblematiek.
Deze behandelingen worden uitgevoerd met lokale materialen, maar ook met aanvullende protocollen van externe beschikbare materialen. Hierbij valt te denken aan siliconensheets, cupping en microneelding bij zeer verkleefde (brand)wondenlittekens.





