Afgelopen november ben ik twee weken naar Nepal geweest. De tijd in Nepal heb ik goed kunnen besteden, veel gezien en veel gedaan voor de Stichting Care 4 Nepal. De focus lag voornamelijk op de voorbereiding voor het komende grote project, wat plaats zal vinden in voorjaar 2019.
Revalidatiecentrum ‘NHEDF’ (Nepal Health Equipment Development Foundation) is het grootste project van Stichting Care 4 Nepal. Dhr. Samrat Basnet is de drijvende kracht achter deze organisatie. De zorg die wordt verleend aan de patiënten is zeer gevarieerd, de focus ligt op de revalidatie van complexe casuïstiek. Voor de een betekent ‘revalideren’ het nadien weer kunnen verplaatsen met behulp van krukken en voor de ander is het beste vooruitzicht een leven in een rolstoel.
Voor het herstel zijn de patiënten volledig afhankelijk van de hulp van het revalidatiecentrum NHEDF, omdat ze zelf geen enkele financiële mogelijkheden hebben om de zorg te kunnen bekostigen. In Nepal is er namelijk geen zorgsysteem waarbij de focus ligt op revalidatie. Elke vorm van het verkrijgen van zorg in erg prijzig voor de armste mensen in Nepal.
Sommigen hebben zelfs hun bezittingen zoals landbouwgrond verkocht om een behandeling te bekostigen, maar als het geld op is zullen de meeste ziekenhuizen de behandeling niet vervolgen.
De twee weken in Nepal heb ik goed benut. In deze samenvatting staan de belangrijkste ontwikkelingen:
Mijn bezoek in Nepal was goed gepland. De vier stagiaires huidtherapie waren net gearriveerd en zo kon ik ze, waar nodig wegwijs maken in Nepal.
We zijn heel blij met de eerste vier stagiaires huidtherapie Hilde, Lotte, Stephanie en Roxanne. Ze zetten hun stage voort bij onze Stichting en zijn voornamelijk te vinden in het revalidatiecentrum NHEDF. Daarnaast geven ze ook workshops over wondbehandeling, littekentherapie en compressietherapie aan verpleegkundigen in opleiding en verpleegkundigen van de ziekenhuizen in Kathmandu. Deze projecten zijn overigens te volgen op onze Facebookpagina en nadien zal er op onze website en de blog pagina meer over te lezen zijn.
Verder stonden in de twee weken, vooral in het teken van het opbouwen van connecties middels ontmoetingen. Zo kon in kaart worden gebracht wat Stichting Care 4 Nepal kan betekenen in de ondersteuning van de medische training van verpleegkundigen.
Een oriënterend gesprek was er met dokter Subash, de enige opgeleide intensivist in Nepal. Hij heeft een organisatie NCCDF (Nepal Critical Care Development Foundation) die onder andere de kennis en kunde van de verpleegkundigen met name op Intensive-care wil verbeteren. Mogelijk dat we in de toekomst iets kunnen betekenen voor deze organisatie.
Een andere ontmoeting was met de Nepalese organisatie MDFN (Neuro Muscular Dystrophy Foundation Nepal), we gaan samenwerken om de hoesttechniek ‘airstacken’ bij mensen met een spieraandoening meer onder de aandacht te brengen.
Daarnaast is er in Bhaktapur (op ongeveer een half uur afstand van Kathmandu) een Zorgwoning waar een aantal gezinnen wonen. In elk gezin is een kind met de ziekte van Duchenne. Zij kunnen veel baat hebben bij de hoesttechniek. Helaas is deze gespecialiseerde zorg voor deze mensen nog erg onder ontwikkeld in Nepal. Graag willen wij deze Zorgwoning opnemen in het programma van voorjaar 2019.
Aan het eind van mijn verblijf hebben Samrat Basnet (NHEDF), Virginia Dixon (Roads to rehab) en ik een overleg gehad, waarin we onze verwachtingen t.a.v. onze samenwerking hebben besproken. Dit was een zeer zinvol overleg, waarin we ook ideeën, mogelijkheden en de financiële ontwikkeling van NHEDF hebben besproken. Viriginia Dixon heeft een Stichting opgezet vanuit Australië om NHEDF te ondersteunen. Haar Stichting Roads to rehab verstrekt de loonkosten wat het revalidatiecentrum dient te betalen voor de paramedische professionals (verpleegkundigen en fysiotherapeute).
Stichting Care 4 Nepal hoopt in de toekomst de maandelijkse huisvestingskosten van het revalidatiecentrum te kunnen betalen. Hiervoor zijn we afhankelijk van donaties. Vanaf volgend jaar is het mogelijk om bijvoorbeeld een bed te sponsoren. Hierover zal in 2019 meer informatie worden gepubliceerd.
De komende tijd besteed ik aan de voorbereidingen van diverse workshops tijdens de ”healthclinics” in het voorjaar van 2019. Deze workshops worden gehouden voor diverse zorginstellingen en ziekenhuizen, maar ook voor verschillende organisaties en de ouders/verzorgenden van mensen die door het leven gaan met spierziekten. Door kennis over te dragen en de juiste middelen op de juiste plek te brengen, kunnen we de medische zorg in Nepal verbeteren.
Geschreven door Titia Boers.
Lieve Titia, Heel veel plezier en succes de aankomende maanden in Nepal. Ik doneer 50 euro aan je waarvoor je iets extra’s kan doen daar voor het kinderhuis of voor andere hulp.
Dikke x en tot gauw je bent een topper!
Ellen