Namaste,

Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief! We stellen u graag op de hoogte van het nieuws en we lichten weer een indrukwekkende casus uit. Ook zijn de eerste stagiaires na de coronapandemie weer naar Nepal afgereisd en hebben hulp geboden.

Nieuws vanuit Nepal 

In mei 2022 was het dan eindelijk weer zover en konden Sarai en Rosa vertrekken naar Nepal. Bij aankomst in Nepal konden zij direct de handen uit de mouwen steken. Ze konden voor zowel de interne als externe patiënten van revalidatiecentrum MeRO veel betekenen. De meest voorkomende huid gerelateerde casuïstiek bestaat uit (brand)wonden, littekens en oedeem. Dit is een uitdaging met de minimale middelen in Nepal. Met littekentherapie kunnen hevig verkleefde littekens behandeld worden en hierdoor worden vergroeiingen en andere complicaties verminderd. 

Naast de werkzaamheden in de rol van de behandelaar hebben ze ook nog gastcolleges kunnen verzorgen op scholen en hebben ze samengewerkt met een organisatie opgericht voor slachtoffers van brandwonden. Om dit project van twee maanden te bekostigen hebben Sarai en Rosa zelf eenfundraiser opgericht, wat meer opties gaf om de juiste zorg met de juiste middelen te bieden. Als bestuur hadden wij nauw contact met Sarai en Rosa tijdens hun verblijf in Nepal, zo konden we overleggen over casuïstiek, of benodigde hulpmiddelen inventariseren en vanuit Nederland toesturen. Sarai en Rosa slaagden met vlag en wimpel voor hun stage!

Na een bijzondere tijd in Nepal hebben Rosa en Sarai nog pannenkoeken gebakken als afscheid. Dit gebaar werd zeer goed ontvangen wat uit de onderstaande foto’s blijkt! Hartelijk dank voor jullie inzet!

Het mooie aan de werkzaamheden is dat Jade dit project verder kan voortzetten. Vanaf midden september Is Jade gestart met haar vrijwilligersproject. In eerste instantie zal Jade als student huidtherapie haar stage gaan volgen, maar dit werd geannuleerd toen COVID-19 uitbrak. Deze lang gekoesterde droom zal nu eindelijk in vervulling gaan! De updates van haar werkzaamheden zijn te volgen op de sociale mediakanalen Instagram en Facebook en op de blogpagina van de website. 

Patiëntverhaal

Ook weer in deze nieuwsbrief zullen wij een casus uitlichten. Elke patiënt heeft een bijzonder verhaal en geen verhaal is hetzelfde. Rosa en Sarai hebben de casus van Niru Tamang geselecteerd omdat ze deze patiënt het langste hebben behandeld.

Niru Tamang is naar het revalidatiecentrum gekomen omdat zij verkleefde littekens over haar handen, buik en bovenbenen heeft. Dit is gekomen doordat zij vijf jaar geleden benzine over zich heen heeft gekregen. Sindsdien heeft zij vijf operaties gehad voor de littekens. Bij de handen en polsen is er sprake van verminderde mobiliteit en haar vingers kan zij moeilijker spreiden wegens vergroeiingen. Niru hoopt dat het littekenweefsel wat soepeler wordt, zodat zij haar pols en vingers makkelijker kan bewegen. 

Behandeling
Wij zijn begonnen met het geven van littekenmassage om het litteken wat soepeler te maken. We hebben naast het geven van de massagetherapie ook onderzoek gedaan naar meerdere behandelmogelijkheden voor de patiënt. Op een Nepalese website vonden we voor een klein bedrag Dermarollers (microneedling). In de laatst weken van ons verblijf hebben wij haar ook hier mee behandeld. Aan het eind van onze stage was er verbetering waarneembaar in de oppakbaarheid en verschuifbaarheid van de littekens. Naast het zelf behandelen van de littekens, hebben we de focus gelegd op het aanleren van zelfmanagement. We hebben aandacht besteed aan het uitleggen van het uitvoeren van littekenmassage en dermarolling zodat de patiënt na ons vertrek hier zelf mee aan de slag kon gaan. We hebben cups, een dermaroller en kokosolie meegegeven aan de patiënt. 


Bedankt voor het lezen van deze nieuwsbrief, uw interesse en uw ondersteuning! 


Hartelijke groet, 


Namens het bestuur en vrijwilligers van Stichting Care4Nepal:

Hanneke Hendrikse-Bastiaans
Titia Boers
Annelies Herikhuisen
Martha McAndela

www.care4nepal.com

Rekeningnummer:
Stichting Care4Nepal
NL52 INGB 0008 5688 40

RSIN: 858538350

%d