Hoi allemaal! Mijn naam is Bente en ik loop sinds maart stage bij revalidatiecentrum MeRO (Medical Rehabilitation Organization) via Stichting Care4Nepal. Ik ben derdejaars huidtherapie student en volg nu de minor ‘International Health Studies’. Bij deze minor is het de bedoeling dat je 10 weken stage loopt in het buitenland, binnen de gezondheidszorg. Vanaf het begin van mijn opleiding wist ik al dat ik een buitenland ervaring op wou doen tijdens mijn studietijd. Dus toen ik zag dat ik deze minor kon doen hoefde ik niet lang na te denken over mijn keuze. Ik wilde graag ergens naartoe waar de cultuur en gezondheidszorg totaal anders is dan in Nederland, zodoende ben ik terecht gekomen bij Care4Nepal. 

MeRO helpt voornamelijk mensen uit de afgelegen delen van Nepal. Voor hen kan het krijgen van adequate zorg erg lastig zijn. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is soms wel 6 uur lopen en deze ziekenhuizen zijn dan vaak niet bekwaam genoeg om de juiste hulp te bieden. Daarnaast zoeken deze mensen niet snel hulp door gebrek aan geld of kennis. Voor geschikte medische zorg kunnen de mensen hier voornamelijk terecht in de hoofdstad, Kathmandu. Omdat dit voor de meeste Nepalezen onbetaalbaar is, helpt MeRO hen door transport naar Kathmandu te regelen en te betalen voor de behandelingen die zij nodig hebben. Dit wordt allemaal betaald met behulp van donaties, daarom ben ik ook een inzamelingsactie gestart om hier een steentje aan bij te kunnen dragen.

De zorg die de patiënten hier nodig hebben is erg gevarieerd. Iets wat regelmatig voorkomt zijn bijvoorbeeld brandwonden. Nepalezen, zeker in de meer afgelegen gebieden van Nepal, werken vaak met open vuur. Om bijvoorbeeld te koken of om zich op te warmen. Dit leidt dan ook geregeld tot brandwonden. Deze brandwonden kunnen ernstige wonden en littekens veroorzaken of zelfs amputaties tot gevolg hebben, omdat er niet op tijd goede zorg geboden kon worden.
Als student huidtherapie kan ik bij de wond- en littekenzorg helpen die deze patiënten nodig hebben en mijn kennis delen. Het is een erg mooie leerervaring voor mij en ik vind het ook erg interessant om met soms beperkte middelen toch kwalitatieve zorg te kunnen leveren.

Als stagiaire bij MeRO krijg ik de mogelijkheid om de gezondheidzorg in Nepal van veel verschillende kanten te zien. Naast dat ik binnen het centrum help met de zorg van de patiënten, ga ik ook mee met afspraken in het ziekenhuis en bezoek ik andere medische instellingen in Nepal. Zo ben ik bijvoorbeeld langs geweest bij een organisatie die kinderen met cerebrale parese en hun ouders helpt. Als hobby vind ik face-painten erg leuk, dus toen we hierlangs gingen heb ik deze kinderen ook geschminkt!  
Verder ga ik ook langs bij scholen en weeshuizen om voorlichting te geven over huidverzorging en hygiëne.
Gedurende mijn tijd hier, had ik het geluk dat Titia en Martha ook in Nepal waren. Zij gaven hier in de maand april trainingen aan zorgverleners in verschillende ziekenhuizen en andere medische instellingen. Ik was ook aanwezig bij deze trainingen en kreeg zo een nog beter beeld van hoe de gezondheidszorg in Nepal eruitziet.

De verhalen die ik hier hoor en de situaties waarin ik mensen zie, zijn soms moeilijk te beseffen. Gezinnen die in kamertjes wonen, kleiner dan de gemiddelde studentenkamer in Nederland. Of mensen die moeten onderhandelen met het ambulancepersoneel om voor een schappelijke prijs naar het ziekenhuis gebracht te worden. Het is erg bijzonder om te zien dat mensen hier, ondanks de vaak barre leefomstandigheden en tegenslagen die ze meemaken, zo positief in het leven staan. Iedereen is erg aardig, vrijgevig en behulpzaam. 

Ik ben blij dat ik Nepal van een authentieke kant heb mogen meemaken. Door hier 2,5 maand gewoond en gewerkt te hebben heb ik de cultuur van een hele andere kant kunnen ervaren. De band die ik met de mensen hier heb opgebouwd is erg speciaal en ik zal mijn tijd hier niet snel meer vergeten.

Geschreven door Bente Plaatsman

%d