Nieuwbrief april 2020

Revalidatiecentrum NHEDF tijdens Covid-19 epidemie.

DSC00421

Het coronavirus bereikt de hele wereld. Elk land treft andere maatregelen.
De overheid van Nepal heeft de algehele lockdown doorgevoerd.
In deze nieuwsbrief wordt uitgelicht wat de gevolgen zijn voor het revalidatiecentrum NHEDF.

Op het advies van de overheid nam Samrat – directeur revalidatiecentrum NHEDF, sinds begin maart al geen nieuwe patiënten meer aan. Voor veel patiënten in NHEDF kost het soms dagen om terug te reizen naar het dorp van herkomst.
Daarom zijn vanaf midden maart, al een aantal gerevalideerde patiënten naar huis vertrokken. Waar nodig ontvingen ze nog thuisoefeningen, acties en/of adviezen. Hierbij valt te denken aan de verzorging van een bijna genezen wond of oefeningen van de fysiotherapeut. Patiënten wie over een telefoon beschikken kunnen nog contact kunnen hebben met de verpleegkundigen of fysiotherapeut, zodat waar nodig nog medische zaken kunnen worden besproken.

DSC00361

Momenteel verblijven er nog zes patiënten in het revalidatiecentrum. Voor deze patiënten was terugkeren naar huis nog geen optie. Het is momenteel erg moeilijk, omdat de specialisten in de ziekenhuizen geen zorg kunnen bieden. Vorige week is een jonge vrouw met een hartaandoening overleden, omdat ze niet geopereerd kon worden ten gevolge van de lockdown.
De patiënten in het revalidatiecentrum NHEDF worden verzorgd door een familielid of een mantelzorger, zij verblijven met de patiënt in het revalidatiecentrum. Drie keer per dag is er contact gehouden met Samrat of de dienstdoende verpleegkundige.
Een voorbeeld hiervan is: een patiënt heeft dagelijks een wond die verzorgd moet worden. Voor de lockdown is uitleg aan zijn moeder gegeven over hoe ze de wondverzorging kan toepassen. Dit verloopt goed met telefonische ondersteuning van de verpleegkundige.

De algehele lockdown in Nepal zorgt ervoor dat niemand zijn/haar huis uit kan, mits men beschikt over een schriftelijke verklaring van de overheid. De winkels zijn gesloten. Daar waar nodig, zijn er in een aantal kleine winkels open waar men etenswaren kan verkrijgen. Etenswaren en andere levensbehoeftige middelen zijn in prijs gestegen.

A

De hoogtepunten van ons verblijf waren vooral het meedraaien in NHEDF. Afgelopen tijd zijn er wisselingen in het verpleegkundige personeel geweest en wij hadden ook het nieuwe pand van het revalidatiecentrum nog niet mogen bezichtigen.

Onze werkzaamheden in het revalidatiecentrum waren daarom vooral het doorspreken van casuïstiek, het verbeteren van de hygiëne, het doornemen van behandelplannen, het verbeteren van het afnemen van anamneses en het rapporteren van zorg.
Kortom, het stond allemaal in het teken van scholing. Daarnaast hebben wij ook polshoogte kunnen nemen van de actuele staat van de keuken en de badkamers. Wij zijn heel blij dat onze stichting een sponsorbedrag van Stichting Onésimus heeft ontvangen, zodat deze ruimtes gerenoveerd kunnen worden. Voor de patiënten in NHEDF is een aangepaste badkamer van groot belang. Zodra de keuken vernieuwd is zal het bereiden van maaltijden hygiënischer en eenvoudiger gedaan kunnen worden.
Deze renovaties zullen in gang worden gezet wanneer het coronavirus dit toelaat.

Andere vernieuwingen/verbeteringen in het revalidatiecentrum:
Onze partnerorganisatie Roads to Rehab, financiert de renovatie van de behandelkamers. Daarnaast heeft Roads to Rehab recent het ‘white board’ opnieuw geïntroduceerd. Dit zal gebruikt worden ten behoeve van de patiëntenzorg en de verpleegkundige overdracht. Om de wondverzorging efficiënter en hygiënischere te laten verlopen, is een speciale instrumententafel aangeschaft met bijbehorende materialen.

Ondanks dat wij onze reis eerder hebben moeten beëindigen, is het ons nog gelukt om nieuwe inkopen te doen voor de verkoop ten behoeve van de Stichting Care4Nepal. Zo hebben wij een nieuw design aan sjaals opgenomen in ons verkoopassortiment. Deze sjaals zijn wat groter en er zit een klein werkje erin. Leuk voor in de zomer op de tuinbank, wanneer het wat kouder is geworden.

IMG_2574
Daarnaast zijn er nu ook 3 nieuwe soorten slingers te koop. De dinosaurus, flamingo’s en zeepaardjes. Ook hebben we leuke portemonneetjes, schoudertassen en vilten knuffeldieren. Alle nieuwe artikelen zullen via de sociale media worden gedeeld en op de website zijn de verkoopartikelen te bekijken.

Website: www.care4nepal.com/verkoopartikelen

 

Wij wensen jullie het allerbeste tijdens deze Coronacrisis.

IMG_6819

 

 

 

 

 

 

 

 

Vriendelijke groet,

Namens het bestuur van Stichting Care4Nepal:

Logo Care4Nepal-2

Hanneke Hendrikse-Bastiaans
Titia Boers
Annelies Herikhuisen

http://www.care4nepal.com

img7575_19

 

 

 

 

Rekeningnummer:
Stichting Care4Nepal
NL52 INGB 0008 5688 40

RSIN: 858538350

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d