Nieuwsbrief Stichting Care4Nepal

Oktober 2020

Wereldwijd lijdt iedereen aan de gevolgen van het COVID-19 virus. Revalidatiecentrum NHEDF heeft een zware tijd achter de rug.
Deze nieuwsbrief staat in teken van de afgelopen gebeurtenissen in revalidatiecentrum NHEDF tijdens de lockdown. Het COVID-19 beleid en de bijbehorende maatregelen wordt wereldwijd op verschillende wijzen gehanteerd. Nepal koos voor de volledige lockdown.

Sinds eind september is de lockdown in Nepal opgeheven, maar nu lopen de besmettingen snel op. Met het festival seizoen voor de boeg is de grootste angst dat de besmettingen verder zullen toenemen. De Coronaregels zoals het houden van 1,5 m afstand en handen wassen wordt niet altijd goed opgevolgd. Het dragen van mondkapjes lukt wel goed, dit was al vrij normaal voor de Nepalezen.      

Bron: Reisadvies Nepal | Ministerie van Buitenlandse Zaken;                                                                  Koninkrijk der Nederlanden.    

Het negatieve reisadvies voor Nepal is nog van toepassing als code oranje. Vanuit het bestuur van Stichting Care4Nepal staat daarom ons besluit om aankomende tijd geen vrijwilligers voor onze externe projecten uit te zenden. Vanaf medio 2021 zullen wij de situatie opnieuw gaan analyseren en kijken wat de mogelijkheden zijn.                                                                                                                                         

Een terugblik op de afgelopen maanden in revalidatiecentrum NHEDF. 
Op een creatieve en improviserende wijze is de revalidatiezorg voortgezet. Zeven patiënten waren nog niet in staat om terug te keren naar het dorp van herkomst. De zorg is voortgezet op afstand en de mantelzorgers hebben gelukkig ook veel kunnen betekenen.

Lucky heeft deze poster ontworpen voor in het revalidatiecentrum. Wij denken dat ze dit geweldig heeft gedaan!

Voor directeur Samrat was het een zeer stressvolle periode. In de periode met twee hevige lockdowns, werd er nog meer van hem gevraagd. Maar ook fysiotherapeut Anjeela, en verpleegkundigen Aashika, Lucky en Renuka hebben het moeilijk gehad tijdens de lockdowns, wegens opgelegde overheidsbeperkingen. Dit had veel impact om naar NHEDF te kunnen reizen en te werken. Dankzij hulp en toewijding van een kleine groep vrijwilligers is het in deze moeilijke tijd gelukt om de zorg in NHEDF door te laten gaan.
Met het harde werk, toewijding en enthousiasme is het gelukt om verpleegkundige zorg, fysiotherapie en revalidatiediensten te blijven geven aan de patiënten in NHEDF.

CHHEMA’S VERHAAL

Chhema is 29 en komt uit een dorp in de Solu-regio in Nepal. In veel huishoudens op het platteland en in de afgelegen regio’s wordt nog steeds op open vuur gekookt. Chhema met een voorgeschiedenis van epilepsie, kreeg afgelopen oktober tijdens het koken haar eerste aanval sinds tien jaar. Ze viel in het open vuur en verbrandde haar linkervoet, enkel en onderbeen.

Na een wandeling van enkele uren naar de dichtstbijzijnde gezondheidspost werd de wond behandeld. Er traden complicaties op wat leidde tot een gangreen. Chhema werd doorverwezen naar Kathmandu, daar werd haar been tot onder de knie geamputeerd.

Ze was hier kapot van. Niet alleen over het verliezen van haar been, maar ook omdat ze door haar handicap haar man en mooie dochtertje in de steek liet.
In januari 2020 werd Chhema in NHEDF opgenomen voor postoperatieve wondbehandeling, fysiotherapie en intensieve revalidatie. Haar broer werd haar verzorger en ondersteunde Chhema voor zeven maanden. Uiteindelijk werd ze in juli ontslagen, om terug te keren naar haar familie met ondersteunende schoenen en een beenprothese.

Voor Nepalezen in de afgelegen gebieden is het gebruikelijk om voor optimale revalidatie en/of gezondheidszorg voor een langere tijd naar Kathmandu te gaan. Als de financiële middelen hiervoor beschikbaar zijn. De patiënten die in NHEDF verblijven hebben dit niet of niet meer, zij hebben geluk als ze terecht kunnen in NHEDF voor hun herstel en/of revalidatie.

Chhema’s bijzondere verhaal is een van de vele voorbeelden. Dankzij de zorg in NHEDF heeft Chhema een toekomst met haar dochtertje en haar familie. Allemaal mede mogelijk gemaakt door uw geweldige steun. Zonder deze steun zou revalidatiecentrum NHEDF niet voortgezet kunnen worden en de revalidatiezorg in Nepal is al zo beperkt.
Op dit moment verblijven er tien patiënten in NHEDF en hebben nu een kans om te herstellen en nadien terug te keren naar hun familie. Samrat begeleidt daarnaast nog ongeveer acht tot tien patiënten die in de verschillende ziekenhuizen in Kathmandu verblijven. Mogelijk dat ze voor revalidatie later nog naar NHEDF gaan.

Kerstverkoop

De tweede lockdown was eind september beëindigd, hierdoor was Stichting Care4Nepal nog in staat om verschillende cadeauartikelen in te kopen. De winst van deze artikelen zal worden besteed aan de huur voor laatste maanden van 2020 en hopelijk een aantal maanden van 2021. Via de mail laten we u weten, wanneer de artikelen zijn gearriveerd, u kan dan de artikelen op onze website en Facebook bekijken. Hier alvast een eerste indruk!BEDANKT

We zijn u dankbaar voor alle steun. In het bijzonder van onze (vaste)donateurs. Vanuit Stichting Care4Nepal waren we in staat om de huur tot en met september te betalen. Echter door de veranderende situatie door COVID-19, is het nu zoeken naar mogelijkheden om de huur van het laatste kwartaal van 2020 te kunnen betalen.

Onze dank gaat ook uit naar de directeur Samrat, zijn personeel en vrijwilligers, voor hun geweldige werk om revalidatiecenctrum NHEDF gaande te houden tijdens de lockdown. Nu COVID-19 zoveel meer mensen in Nepal treft, is hun moed te prijzen.Vriendelijke groet, 


Namens het bestuur van Stichting Care4Nepal: Hanneke Hendrikse-Bastiaans
Titia Boers
Annelies Herikhuisen

www.care4nepal.com

Rekeningnummer:
Stichting Care4Nepal
NL52 INGB 0008 5688 40

RSIN: 858538350

%d