Namaste,
Het is alweer 2022 en wij hebben weer een nieuwsbrief voor u! Waaronder het grote nieuws over de naamsverandering van het revalidatiecentrum, de coronauitbraak en de nieuwe samenwerking met de AFAS Foundation. 

Nieuws vanuit Nepal 
Sinds het begin van de coronacrisis zijn de patiënten in het revalidatiecentrum ontkomen aan een positieve testuitslag. Helaas heeft in januari 2022 een grote coronauitbraak plaatsgevonden. Gelukkig hebben de patiënten een mild ziekteverloop gehad en zijn allen weer hersteld.   

Naamsverandering
Sinds de oprichting van het revalidatiecentrum in 2015 werd de naam NHEDF: ‘Nepal Healthcare Equipment Development Foundation’ gebruikt. Deze naam stond voor de oprichting in 2015 vooral voor het recyclen en onderhouden van medische apparatuur in de Kathmandu Vallei.
Na jaren van groei en de oprichting van het revalidatiecentrum, past de naam NHEDF niet meer. Daarom heeft er een naamswijziging plaatsgevonden. Namelijk MeRO: ‘Medical Rehabilitation Organization’. MeRO staat in Nepal voor ‘mij’.  

Patiëntverhaal
Patiëntverhalen zijn altijd bijzonder, maar het verhaal van Balu Edi is gepubliceerd in het Nepalese nieuwsblad ‘The Himalayan Times’. 
Het verhaal van Balu Edi is niet zomaar een verhaal, het brengt de taboe rondom een baarmoederverzakking in kaart. Dit is vooral nog een groot taboe in de afgelegen gebieden van Nepal. Balu Edi, 45 jaar oud, is woonachtig in Bajura, dit is gelegen in het verre Westen van Nepal.
Ze kreeg twee jaar geleden pijn in haar onderbuik, maar ze vertelde toen niemand hierover. Totdat de pijn van kwaad tot erger werd. Haar familie bracht haar vervolgens naar een lokaal ziekenhuis. Helaas kon ze hier niet de juiste zorg krijgen, daarom werd ze naar de hoofdstad Kathmandu gebracht. Hier kreeg Balu Edi het nieuws dat ze twee operaties moest ondergaan om haar baarmoeder volledig te verwijderen. Ze vond het lastig om haar persoonlijke verhaal te delen en daarnaast had ze niet de financiële middelen om deze operaties te betalen. Gelukkig is ze bij MeRO terecht gekomen, zo kon de operatie plaatsvinden en kon Balu Edi revalideren.
Helaas kampen meer Nepalese vrouwen met soortgelijke klachten. Aldus Dayakrishna Pantam, hoofd van het District Health Office in Bajura, zijn er nog steeds veel vrouwen op het platteland die lijden aan verschillende baarmoeder gerelateerde problemen. Een grote oorzaak hiervan is een zwangerschap op jonge leeftijd en het krijgen van meerdere kinderen. Het is erg positief dat dit voorkomende probleem nu in ‘The Himalayan Times’ verschijnt. Hopelijk helpt dit om de taboe rondom dit onderwerp te doorbreken. Lees het volledige krantenartikel hier.


Nieuws vanuit Nederland 
Als stichting hebben wij goed nieuws! Vanaf 2022 werken we samen met de AFAS Foundation. De AFAS Foundation heeft ons een grote gift verstrekt en helpt ons te verbeteren en te groeien!

Op 3 november 2021 mochten wij onze stichting en plan in tien minuten  pitchen. Na afloop werden de cheques uitgereikt en mochten wij 30.000 euro in ontvangst nemen! 

Dit is zeer goed nieuws! Dit kan in Nepal goed worden gebruikt en zal onder andere worden uitgegeven aan nieuwe bedden voor de patiënten en mantelzorgers, coronatesten, zuurstofconcentrators, saturatiemeters, bloeddrukmeters en andere medische hulpmiddelen. In de volgende nieuwsbrief zullen we de foto’s met jullie delen!
Daarnaast heeft de AFAS Foundation ook laptops gedoneerd voor in het revalidatiecentrum. Wij zijn erg enthousiast om deze samenwerking aan te gaan!  

Mocht u interesse hebben in de jaarverslagen van 2021 dan zijn deze te vinden in het archief.
Bedankt voor uw betrokkenheid en donaties in 2021. We hopen ook in 2022 op u te kunnen rekenen. Zo kan de revalidatiezorg in Nepal blijven bestaan.

We gaan met veel enthousiasme 2022 tegemoet.
Bedankt voor het lezen van deze nieuwsbrief!


Hartelijke groet, 


Namens het bestuur en vrijwilligers van Stichting Care4Nepal:

Hanneke Hendrikse-Bastiaans
Titia Boers
Annelies Herikhuisen
Martha McAndela

www.care4nepal.com 

Rekeningnummer:
Stichting Care4Nepal
NL52 INGB 0008 5688 40

RSIN: 858538350

%d