In de 3e week ben ik bij de stichting Muscular Dystrophy Foundation Nepal geweest. Deze organisatie probeert mensen met een spierziekte zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden. De mogelijkheden in Nepal zijn erg beperkt als je het vergelijkt met de zorg voor mensen met een spierziekte in Nederland.

Tijdens deze week heb ik met de fysiotherapeut Bidyanand samengewerkt. Dit hield in dat we jongens en jongvolwassenen mannen hebben gezien in de fysiotherapie ruimte van MDF Nepal of thuis bezocht.

Tijdens deze contactmomenten hebben we ons met name gericht op de hoesttechniek airstacken.

fullsizeoutput_1383

Wat is airstacken?
Airstacken is een techniek waarbij lucht via een masker of een mondstukje in de longen wordt geblazen. Het voornaamste doel van deze techniek is het verbeteren van de hoestkracht. Een goede hoestkracht is belangrijk om te voorkomen dat er slijm in de longen achterblijft en luchtweginfecties veroorzaakt.
Meer informatie over de hoesttechniek Airstacken: Https://www.vsca.nl/thuisbeademing/airstacking/

Het was bijzonder om te zien dat Bindyanand alle patiënten al ademhalingsoefeningen had aangeleerd en dat sommige ook de hoesttechniek airstacken deden. We hebben samen de techniek van de verschillende patiënten geëvalueerd en bij anderen zijn we gestart met het airstacken. Natuurlijk werden ouders waar nodig geïnstrueerd zodat het airstacken dagelijks gedaan kan worden.

Voor een aantal patiënten was het prettig dat ze nu i.p.v. een masker nu met een mondstuk kunnen airstacken. In nepal is dit kleine onderdeel niet beschikbaar.

Met dank aan Vivisol en de studenten van de opleiding huidtherapie van de Hogeschool Den Haag kon iedereen voorzien worden van de materialen die nodig zijn voor deze techniek.

Huisbezoeken doen gaat op de motor, ik mocht achterop (zonder helm) door het drukke en chaotische verkeer in Kathmandu. Af en toe een enerverende ervaring.

 

%d