Het Coronavirus in Nepal.

IMG_5968
Kathmandu  

Midden maart
Wandelend door de straten van de Nepalese stad Kathmandu, lijkt het in eerste instantie alsof er niets is aan de hand is. Het leven draait gewoon door in tijden van het Coronavirus. Maar als je verder kijkt is ook hier verandering merkbaar. Zo lijkt de toeristenwijk Thamel bijna uitgestorven voor midden maart, het hoofdseizoen komt normaliter in deze tijd op gang. Net zoals op andere plekken op de wereld, verandert er elke dag – bijna te stellen elke minuut – wat tijdens deze coronacrisis.

Iets verder terug in de tijd: begin maart is in Nepal bij slechts één patiënt het Coronavirus vastgesteld. In Nepal zijn er maar weinig mogelijkheden om mensen met symptomen te testen. Nepal probeert in te spelen op het drama wat in het verschiet ligt. Met preventieve maatregelen als: informatieposters met instructies voor het wassen van handen, speciale filmpjes met Nepalese liedjes om te stimuleren dat handen langer en effectiever gewassen worden. Daarnaast wordt men bij aankomst op de luchthaven getest op lichaamstemperatuur. Ook het jaarlijkse Holi-feest – waar met kleurrijke poeders wordt gegooid – zag er totaal anders uit nu de poeders niet toegestaan zijn om hygiënische redenen.

Of deze maatregelen genoeg effect hebben ter voorkoming van een pandemie is maar de vraag. Vooralsnog zijn de inwoners van Nepal nog veel op straat, het reizen met de bus naar verschillende bestemmingen gaat nog door. Kathmandu is een miljoenenstad, dus afstand houden blijft lastig. Daarnaast durf ik wel te stellen, uit ervaring doch zonder verdere onderbouwing met feiten en cijfers, dat de hygiëne in Nepal anders is dan wat wij in Nederland gewend zijn.

Eind maart
De maatregelen zijn drastisch aangescherpt. Nu, eind maart, zijn alle straten leeg in Kathmandu. De Nepalezen afkomstig uit de dorpen buiten de Kathmandu Valley, zijn zoveel als mogelijk teruggetrokken naar de dorpen. En zoals ook al op het Nederlandse nieuws te zien was, treedt de politie van Kathmandu op wanneer men zich niet aan de quarantaineregels houdt. De volledige “lockdown” in Kathmandu betekent binnen blijven en wie zonder geldige reden op straat loopt wordt op bijzondere wijze opgepakt. Dit is te zien door de video te bekijken via deze link.

Naast het feit dat het toerisme nu volledig stilligt in Nepal. Heeft de volledige “lockdown” ook gevolgen voor de Nederlandse toeristen die nog vastzitten in Nepal. Hopelijk komen ze veilig en snel weer terug in Nederland.

IMG20170520160532
Annapurna Circuit (bekende bergroute voor toeristen) 

Op financieel gebied heeft het Coronavirus veel nadelige gevolgen voor Nepal. Toerisme is erg belangrijk, het zorgt voor veel werkgelegenheid. Andere manieren om inkomsten te generen zijn lastig te vinden. Meerdere Nepalezen bestempelen het Coronavirus als een crisis vlak na een crisis.
Nepal heeft lang de ‘naschokken’ gevoeld van de aardbeving van 2015. Nepal kreeg eind 2015 ook nog de blokkade met India te verduren. Wanneer nu in 2020 het land weer aardig op gang is, volgt de volgende crisis.

Het lastige is dat veel inwoners van Nepal geen gebruik kunnen maken van het zorgsysteem. Nepal heeft geen zorgverzekering of crisisondersteuning vanuit de overheid. Wanneer men zorg nodig heeft, brengt dit veel kosten met zich mee. Inwoners kunnen naar een overheidsziekenhuis, daar is de zorg goedkoper. Sommige behandelingen, operaties of intakes worden gratis aangeboden, maar hierbij is men bijvoorbeeld zelfverantwoordelijk voor de materialen, medicijnen en andere benodigdheden van dit ziekenhuisbezoek. Als men geen financiële middelen heeft om zorg te bekostigen tijdens het Coronavirus, kan het voor velen levensbedreigend zijn.

Wij wensen jullie allen veel gezondheid toe. Dat we allemaal ons steentje bij zullen dragen om verdere verspreiding te beperken. Wees lief voor elkaar.

Stay safe!

IMG20170612113119
Tempel in Kathmandu


Titia en Annelies zijn op 6 maart naar Nepal gevlogen. Het plan was om tot 22 maart te blijven om diverse werkzaamheden te verrichten. Bij nader inzien – de situatie veranderde met de dag/ het uur – is de verstandige beslissing genomen om de tickets voor de retourvlucht om te boeken en eerder naar huis te gaan. Dit gaf ze beiden een dubbel gevoel, met eigen ogen zijn hoe goed wij het hebben in Nederland! We hebben toegang tot zorg, onze grootste zorg/vrees is of er voldoende plek op de IC blijft. In Nepal ligt dit toch anders: grote kans dat je gewoon geen toegang hebt tot de zorg wanneer je wordt getroffen door het Coronavirus.

 

Geschreven door Annelies

%d