Nieuwsbrief stichting Care4Nepal  

Oktober 2021 

Graag hadden we deze nieuwsbrief gestart met ‘het coronavirus is geen onderwerp van de dag meer.’ Echter is dit nog niet het geval en blijft het virus actief. Devindra, de vrouw van Samrat en medebestuurslid, heeft onlangs COVID-19 opgelopen en is ondanks de hevige klachten weer goed hersteld. Ook zijn wij erg opgelucht dat alle patiënten eindelijk hun eerste dosis van de Chinese vaccinatie Vero-cell hebben gekregen. De tweede dosis zal hopelijk binnen de geadviseerde maand worden toegediend.


NHEDF Nieuws  
Verpleegkundige Aashika zal haar werkzaamheden bij NHEDF beëindigen, ze zal op een COVID Intensive care-afdeling van de overheid gaan werken. Dit is een geweldige kans voor haar, maar ze zal gemist worden! Zelf vindt Aashika het erg jammer om NHEDF te verlaten en deelde haar mening met deze uitspraak:

“Door één leven te redden, red je eigenlijk meer levens omdat je vaak een heel gezin redt.”

Velen van jullie zullen verpleegkundige Kusum herinneren. Ze was werkzaam vanaf de oprichting van NHEDF. Ze vertrok in 2019 om haar ‘Bachelor verpleegkunde’ te volgen en is teruggekeerd naar NHEDF om weer aan het werk te gaan. Kusum doet momenteel een ‘Master verpleegkunde’. We zijn erg blij dat ze weer terugkeert naar NHEDF!

Het verhaal van Karina

Momenteel zijn er 13 patiënten in NHEDF. Iedereen heeft een uniek verhaal.

De 17-jarige Karina is sinds eind november in NHEDF. Nadat ze op 15-jarige leeftijd uit een boom viel, liep ze een dwarslaesie op. Na opname in het ‘National Trauma Centre’ in Kathmandu werd ze geopereerd, deze operatie verliep niet voorspoedig.  Later werd ze overgebracht naar het ‘Spinal Injury Rehabilitation Centre’ in Kathmandu, waar ze drie maanden fysiotherapie kreeg voordat ze terugkeerde naar huis.

Op een dag merkte Karina’s grootmoeder een grote wond op haar rug op. Ze ging naar een dokter die haar wat medicijnen gaf, maar deze hielpen niet. De grote wond op haar rug was een decubituswond (doorligwond), hiervoor werd een huidtransplantatie uitgevoerd in december. Karina werd 16 dagen na de operatie overgeplaatst naar NHEDF en kreeg wondbehandelingen en intensieve fysiotherapie. Ze kreeg ook een betere rolstoel.

NHEDF zet zich naast medische hulp ook in voor een beter toekomstperspectief van de patiënten. Karina was bang om naar huis te gaan, omdat ze lange perioden alleen doorbrengt. Ze voelt zich verwaarloosd door haar familie en haar thuisomstandigheden zijn moeilijk. Ze heeft het gevoel dat ze zou sterven als ze naar huis zou worden gestuurd.

Samrat heeft zich daarom ingezet om haar leven volledig te veranderen.
Aldus Samrat: “We hebben veel scholen bezocht en contact opgenomen met veel mensen over haar opleiding, maar we worden steeds teleurgesteld. Omdat ze uit een zeer arm gezin komt, kunnen we haar niet naar een handicap vriendelijke privéschool sturen. Ook hebben we ons best gedaan voor een aanmelding bij een ​​kostschool voor jongeren met een handicap en organisaties die haar een beroepsopleiding zouden kunnen bieden, maar we zijn er niet in geslaagd. Karina vroeg NHEDF om naar ‘National News’ te gaan en haar verhaal te delen, maar we hebben nog steeds niets positiefs te melden. We zullen niet opgeven!”

Karina is inmiddels ontslagen. Ze kan niet voor altijd  bij NHEDF blijven. We hebben veel supporters die connecties hebben met andere organisaties in Nepal.

Als u iemand of een organisatie kent die zou kunnen helpen, dan kunt u contact opnemen met ons via de mail: stichtingcare4nepal@stichtingcare4nepal.

Het verhaal van Ause 

Een positiever verhaal is het verhaal van Ause. Het duurde vier maanden om het leven van Ause te verbeteren. Hij werd doorverwezen naar NHEDF vanuit een afgelegen, zeer arme regio van Nepal. Na een amputatie van zijn rechterbeen, is aan zijn linker grote teen een grote geïnfecteerde en pijnlijke wond ontstaan. Aldus Ause: “Ik dacht dat ik kanker had en dat mijn andere been er ook af moest”.

Hij vertelde de directeur van NHEDF, Samrat “Meneer, ik heb geen geld om deze behandeling te ondergaan. U bent de enige hoop voor mijn familie. Ik heb veel geleden.” 

Vier maanden na zijn opname was de wond genezen en kon hij weer terug naar huis. Het behandeltraject bestond uit een geweldige wondbehandeling door NHEDF-verpleegkundigen en ondersteunende fysiotherapie door fysiotherapeute Anjeela. 

Aldus Ause: “Ik zal deze organisatie nooit vergeten. Jullie hebben mij een nieuw leven gegeven. Ik ben zo gelukkig en ik kan weer werken als voorheen.”

Verkoopartikelen

Wegens groot succes zal eind oktober de nieuwe bestelling voor verkoopartikelen arriveren. Denk hierbij aan nieuwe sjaals, kerstslingers, sleutelhangers en andere mooie Nepalese artikelen. Zodra de bestelling is gearriveerd zal dit op social media verschijnen!

De winst van de verkoop, gaat geheel naar de stichting. Hierdoor zijn we in staat om een aantal maanden huur te bekostigen. Wat natuurlijk heel erg fijn is!

Vriendelijke groet, 


Namens het bestuur van Stichting Care4Nepal:

Hanneke Hendrikse-Bastiaans
Titia Boers
Annelies Herikhuisen
Martha McAndela

www.care4nepal.com 

Rekeningnummer:
Stichting Care4Nepal
NL52 INGB 0008 5688 40

RSIN: 858538350 
 

%d